КЕРАМОТИ                     

Сребърната Звезда на Гръцката Област Македония

     Историята на най-красивото селце Керамоти е дълбоко скрита във времето. В древността околностите били населени от тракийските племена, Вистони и Васалти. По времето на Филип Македонски и Александър Велики тази част е била завладяна от македонците. Според разказите на Аристотел по онова време делтата на река Места е била дива джунгла, обитавана от лъвове.
    През 1923г., 60 семейства на бежанци от Източна Тракия след много трудности достигат до нейното крайбрежие. С течение на годините преселници от други райони и близките села са вдъхнали повече живот на това красиво място.
    През 1928-30 година, Керамоти заедно с близките села Хедевто и Монастираки, са изградили една общност, която по-късно през 1998 година, заедно със селищата Пигес, Агиязма и Нея Кария са формирали общината в днешния и вид.
    Днес, нейното развитие е значимо, облика и се променя с бързи темпове, като красивото и чисто крайбрежие създават приятна атмосфера за привличането на голям брой туристи , както от Гърция, така и от много европейски страни.
     В тази прекрасна част от гръцката област Македония, притежаваща специфична красота по делтата на река Места, граничеща с километри пясъчна ивица и кристално чисто море са благоприятно място за риболов, ветроходство и плуване, не само през летните месеци. А също така и отношенията между домакини и туристи оставят винаги добри впечатления и спомени.
    Всяко лято в Керамоти се провежда тридневен фолклорен фестивал.
Крайбрежието на Керамоти създава отлични условия за почивка, като в първите месеци от годината щастливците могат да се наслаждават на сняг, който достига до самия бряг на морето.

карта на керамоти